The Light Cut - Varna Library

Varna, Bulgaria  |  November 2015

Status

Program

Client

Collaborator

Competition Entry - Varna Library Competition

Library

Moran Museum of Art, Korea

Magdalena Naydekova, Woonghee Cho, Gemma Gene

This project aspires to create a public space through the integration of architecture and landscape. We are interested in program clarity and a philosophy of complimentary contrast. Hence, our massing strategy is to create two parts – one light and public, a space for reading, and one heavy, a space for storage and restricted access functions. In the spirit of these two parts being separated via a “cut”, yet continuously coming together via bridge connections, we propose a new model of library functioning. It addresses the specific requirements of Pencho Slaveykov library and provides an open and flexible space that serves the city of Varna at large. The Light Building is enclosed in translucent glass, with some clear glass openings, and provides a variety of reading conditions and opportunities for views of the Black Sea. The Heavy Building is made of graphite grey concrete and stands in contrast with the Light Building. Visitors experience both buildings as they request items from one and bring them into the other to read individually, or discuss in groups, etc.  We believe that the new Varna Library building should stand alone as an architectural object, yet generously give back to the city of Varna through thoughtful landscaping and conscientious environmental planning.